.

Hoe je je kind leert om dank je wel te zeggen

 

“En wat zeg je dan?” Voor veel ouders was dat dé manier om je kind te leren dank je wel zeggen. Ook nu nog hoor je dat regelmatig. Ik heb dat vroeger ook gedaan, tot ik eens iets las wat me aan het denken zette. Sindsdien deed ik het anders.

 

Er zijn een aantal redenen om het anders te doen. Ten eerste is het zinnetje “wat zeg je dan?” voor kinderen niet direct duidelijk. Wat zouden ze moeten zeggen: “mag ik nog eentje?” 🙂  Het brengt ze in verwarring.

Ten tweede: als ze op een gegeven moment doorkrijgen dat ze “dank je wel” moeten zeggen, reageren ze voortaan op de automatische piloot. Ze geven een standaard antwoord op een standaard vraag. Dat wil nog niet zeggen dat ze zich bewust zijn van dat ze bedanken. Je hebt ook kans, dat ze het niet uit zichzelf gaan zeggen, maar eerst de vraag “wat zeg je dan?” nodig hebben om “dank je wel” te zeggen.

Natuurlijk wil je je kind graag leren dank je wel te zeggen als hij iets krijgt. Dus waarom zou je hem dat niet gewoon uitleggen?  “Mensen vinden het fijn als je hen bedankt als je wat krijgt. Dan weten ze dat jij blij bent dat zij je iets gegeven hebben”.

Vervolgens wacht je in een situatie eerst af of je kind dat ook doet. En anders kun je hem er vriendelijk aan herinneren.  “Vergeet je niet te bedanken?”.  Dat klinkt heel anders. Je laat je kind meer in zijn waarde en leert hem er zelf om te denken.

Maar het allermeest leert je kind van jou. Van wat jij voorleeft. Hoe vaker jij de mensen om je heen vriendelijk bedankt, hoe meer hij dat zal overnemen. Vooral als je niet vergeet om ook je kind te bedanken. Als hij iets voor je gemaakt hebt.

Maar ook bij hele kleine dingetjes, bijv. als hij je iets aangeeft. En als jij hem iets gevraagd hebt om te doen en hij doet het ook. “Wil je even opschuiven? Dan kan ik er beter bij”.  En dan  “dank je wel”.  Het wordt een natuurlijke gewoonte, die hij gemakkelijk van je overneemt.

Tenslotte kun je af en toe eens stilstaan bij dankbaarheid. Echt voelen dat je dankbaar bent, maakt gelukkig. Het geeft een warm gevoel. Je kunt met je kind eens om de beurt benoemen waar je blij mee bent, dankbaar voor bent. Je kunt het ook opschrijven in een mooi dankbaarheidslijstje en bewaren.

Wil je iets hebben waarmee je regelmatig dankbaarheid kunt oefenen, dan kun je een dankbaarheidstreng van kralen maken of kopen. Kijk voor inspiratie op www.dankbaar.org.

Vind je dit een leuke eye-opener? Deel het dan via de shareknop hieronder, dank je wel daarvoor!

Wil je iets opmerken of toevoegen? Laat het weten bij de reacties.

Andere gerelateerde artikelen:

2 reacties

  1. Roel schreef:

    Hi Karla,

    Goeie tip. Worstel ik soms best mee dus deze ga ik zeker toepassen. Dankjewel!

Laat van je horen