.

Laat je kind zelf beslissen

meisje-in-plas-waterVeel kinderen met een pittig temperament hebben een enorme behoefte aan regie. Ze willen graag zelf de touwtjes in handen hebben. Dat maakt ze dominant, dwingend en bazig in hun gedrag. Het helpt om dan te kijken of je wat meer aan die behoefte tegemoet kan komen. Hier zijn wat tips

Kijk om te beginnen eens kritisch naar de dingen die jij bepaalt of waar je invloed op wilt hebben. Kleding is zo’n ivoorbeeld, waar de meeste ouders invloed op willen hebben. Maar als jouw kind graag zelf wil bepalen, wat is er dan op tegen om dat toe te staan? Waarschijnlijk is het alleen je eigen ongemak als je kind een niet passende combinatie draagt. En ben je bang voor anderen zullen denken. Maar is dat echt relevant?

En misschien komt er een ander issue achter weg. Bijvoorbeeld dat je kind te dunne of te dikke kleding kiest. Dan kun je dat oplossen door je kind te leren eerst naar het weerbericht te kijken of ’s ochtends te kijken naar de temperatuur. Daar leert je kind alleen maar van.

En als het gaat over dingen die eenmaal moeten, geef dan vaker een keuze. Bij veel kinderen helpt het als je ze een keuze geeft tussen twee dingen: “Wil je eerst voorlezen of eerst douchen?”, “Wil je zelf je tanden poetsen of zal ik het doen?”, enz. Dat het bedtijd is en dat de tanden gepoetst moeten worden staat dan niet ter discussie.

Je kind ervaart dat hij wat te kiezen heeft en dus invloed heeft en dat maakt rustig. Ook zorg je er op deze manier voor dat de keuze mogelijkheden niet eindeloos zijn, want dan kan je (jonge) kind daar in verdrinken. Vraag bijv. of je kind kaas of pindakaas op zijn brood wil in plaats van de vraag te stellen wat ze op haar brood wil.

Het komt er dus op neer dat jij de kaders biedt en dat je kind invloed heeft op de verdere invulling. Bijvoorbeeld: je kind heeft twee snoepmomenten op een dag. Dat ligt vast. Maar je kind mag zelf bepalen wanneer het is. Of je stopt het lekkers voor 1 dag in een bakje en je kind bepaalt wanneer ze het opeet.

Datzelfde principe kun je ook toepassen op tv kijken of gamen. Bijvoorbeeld: je kind heeft een bepaalde schermtijd per week  en bepaalt zelf wanneer hij dat opsoupeert. Op 1 dag, of elke dag een uurtje. Dat geeft de regie aan het kind en is nog leerzaam ook. Om het praktisch uit te voeren zou je een soort strippenkaart kunnen invoeren.

Ik hoop dat deze voorbeelden je kunnen inspireren om je kind meer ruimte te gunnen om zelf te beslissen. Je zult zien dat dit een positief effect heeft op het aantal conflicten dat je met je kind hebt.

Vind je dit goede tips? Deel ze dan hieronder via de shareknop, zodat meer ouders ze kunnen lezen. Dank je wel.

En heb je misschien nog toevoegingen? Mooie voorbeelden? Laat het weten bij de reacties, daarmee help je anderen ook 🙂

Andere gerelateerde artikelen:

Laat van je horen