.

7 tips om ochtendstress te voorkomen

In veel gezinnen is het ’s ochtends spitsuur. Het valt waarachtig niet mee om iedereen op tijd gekleed, met een gezond ontbijt achter de gepoetste kiezen op school en werk te krijgen.
Sommigen van ons hebben het gevoel als ze op hun werk komen, dat er al een halve werkdag opzit 🙂. Hoe kun je zorgen dat de ochtendspits soepeler verloopt, zodat het je minder energie en vooral ook minder frustratie kost?

Tip 1     Niet leuk, wel effectief: zet de wekker kwartier eerder

Ik weet dat dat niet meevalt. Maar als je vaak alles op het nippertje redt (of net niet) bedenk dan eens dit. Wat levert het je op als je de wekker niet een kwartier eerder zet . Een kwartier langer slapen dus. En wat kost het je? Stress, ergernis, energie, misschien schaamte als je te laat komt. En vooral: een gezellig begin van de dag. Weegt dat werkelijk op tegen een kwartiertje langer in je bed?

Tip 2     Kijk wat je ’s avonds vast klaar kunt leggen

Je kunt bijv. de tafel vast dekken, bekers en lunchtrommels klaarleggen, schooltassen klaarleggen. Het voorkomt verrassingen ’s ochtends zoals een vieze beker, die nog uit een tas geplukt moet worden, of een tas die kwijt is. En het scheelt natuurlijk gewoon tijd ’s ochtends. Ik vond het vroeger zelf eerlijk gezegd een beetje truttig, burgerlijk ofzo. ’s Avonds tafeldekken, dat ging ik niet doen. Maar het bleek toch reuze handig te zijn.

Tips 3     Zorg voor vaste routines

Immers, bijna elke handeling komt elke ochtend terug. Bepaal een vaste volgorde (bijv. aankleden-eten-lunch klaarmaken-tandenpoetsen). Wie laat de hond uit, of wie geeft de kat te eten? Sommige kinderen hebben moeite met de volgorde van dingen te bepalen. Maak het visueel m.b.v. pictogrammen. Voor sommige kinderen is het zelfs fijn om pictogrammen te hebben voor het aantrekken van kledingstukken. Ook een kleurenklok (google maar eens) kan je kind helpen om de geplande taken op tijd klaar te hebben.

Tip 4     Doe dit in samenspraak met je kinderen!

Dit is een belangrijke tip. Wij hebben de neiging veel te veel te willen sturen. Kinderen werken echter veel beter mee, als ze het plan mee bedacht hebben. Ga er eens voor zitten met je kinderen. Evalueer hoe het nu gaat en maak een lijst van wat er moet gebeuren. Maak samen een plan hoe jullie het doen ’s ochtends. De volgorde, wie doet wat, en hou rekening met elkaars wensen. De één springt direct zijn bed uit en begint te kletsen, de ander wil nog even 10 minuutjes lekker naliggen in bed. Geef je kinderen een eigen wekker, zodat ze op verschillende tijden wakker kunnen worden als ze dat willen. Maak duidelijk afspraken over de tijden, en over wat wel/of niet kan als je klaar bent (bijv. tv kijken).

Tip 5     Neem je eigen houding onder de loep

Want jouw stemming wordt weerspiegeld door de kinderen. Wat heb jij nodig om ’s ochtends ontspannen aan de dag te kunnen beginnen? Misschien moet je iets eerder op dan je kinderen, heb je even tijd voor jezelf nodig. Gun jezelf die tijd dan en voer tip 1 uit. Neem een halfuurtje extra als dat nodig is.

Tip 6     En als het niet volgens afspraak verloopt: niet preken of mopperen

Maak gebruik van ik-boodschappen, bewaar je goede humeur, gebruik humor. Zorg dat je contact met je kind maakt als je je kind iets wilt zeggen en vermijd om van afstand naar je kind te roepen. Dat nemen ze heel snel over namelijk 🙂

Tip 7     Voor je gaat slapen visualiseer je hoe jouw ochtend eruit gaat zien

Zie hoe alles soepel loopt en iedereen ontspannen is. Hoe dat klinkt en hoe dat voelt. Zeg tegen jezelf: “ik ga nu heerlijk slapen en morgen begin ik ontspannen aan een mooie nieuwe dag”. Het klinkt je misschien wat soft of zweverig in de oren, maar echt: het werkt! Een kwestie van volhouden en erin geloven.

Veel succes met de tips en helpt het niet (genoeg)? Neem dan contact met me op, misschien heb jij een kind waarvoor nog wat extra begeleiding nodig is.

Heb je nog goeie tips om toe te voegen? Graag! Hieronder kun je je reactie kwijt.

 

Andere gerelateerde artikelen:

6 reacties

 1. Ellie Jelsema schreef:

  Ik laat mijn dochter ’s avonds de kleren die ze de volgend dag aan wil klaarleggen en leg het ook klaar voor mijn zoontje.

 2. Mirjam schreef:

  Hoi Karla,

  goeie tips, dankjewel! Een leuk muziekje opzetten werkt hier meestal ook. Soms even meezingen/dansen en lekker wakker worden.

 3. Linda schreef:

  Hoi Karla,
  m.u.v. 6 en 7 doe ik het allemaal al! En toch…of ik de meiden nu om 7.15 of 7.45 wakker maak, ze komen altijd net te laat op school, en ik daardoor véél te laat op mijn werk. Ik hou mijn hart nu al vast voor volgend jaar, als de oudste naar de middelbare school gaat en eerst een half uur zal moeten fietsen. De oorzaak lijkt te zijn dat ze in de ochtendroutine continu afgeleid raken (gaan spelen, lezen, kletsen etc), en omdat ik er 3 heb waarvan 1 baby kan ik niet overal tegelijk zijn en ze continu achter de broek zitten. Doe ik dat wél, dan worden ze nog kwaad op mij ook! Zo duurt het soms wel 45 min alleen om aan te kleden, terwijl de kleren al klaar liggen. Ik heb ze gesmeekt, uitgelegd, om ideeën gevraagd, gepreekt, grappig gepord, niets helpt. Dus: help….

  • Karla Mooy schreef:

   Hallo Linda,
   Als jouw oudste volgend jaar naar de middelbare school gaat, dan zijn jouw meiden dus groot genoeg (in elk geval de oudste) om hun eigen verantwoordelijkheid te dragen.
   Geen wonder, dat ze het niet leuk vinden als je ze achter de broek zit. Jij denkt nog steeds dat jíj moet zorgen dat ze op tijd klaar zijn. Ik snap dat wel, omdat jij naar je werk moet. Maar het is de hoogste tijd, dat ze zelf die verantwoordelijkheid dragen.
   Bespreek dit probleem met ze. Zeg dat ze groot genoeg zijn om zelf te zorgen dat ze op tijd klaar zijn. En vervolgens spreek je een tijd af dat je vertrekt naar school. Wie niet klaar is, stapt maar zonder aangekleed te zijn in. Of zonder gegeten te hebben. Of stapt helemaal niet in… Dat hoef je volgens mij maar 1 keer te doen.
   Vind je dit te gortig, dan is de andere mogelijkheid om met de kinderen te bespreken wat er aan de hand is. Probeer te begrijpen hoe zij de situatie ervaren. Toon je begrip en geef vervolgens jouw probleem aan. Jouw behoefte om op tijd op school en op je werk te zijn. Hoe kunnen zij jou daar bij helpen? Wat is de oplossing om te zorgen dat het wel lukt? Laat hen ideeën aandragen.
   succes!
   Karla
   PS Hoe je zo’n gesprek met succes voert en samen met je kinderen dit soort situaties oplost leer je in het GELUKKIG GEZIN PROGRAMMA

Laat van je horen