.

Hoe begrens je de schermtijd van je kind?

kinderen en tvIn deze tijd valt het lang niet altijd mee om vader of moeder te zijn. Zoveel keuzes te maken, zo veel verleidingen. Dus ook heel vaak nee zeggen. Ik denk soms wel “Ben blij dat de mijne volwassen zijn…”. Ik vind schermtijd eerlijk gezegd ook best een lastig onderwerp. Daarom heb ik er eigenlijk nog niet veel over geschreven. Toch wil ik wel mijn ideeën met je delen. Misschien heb je er wat aan 🙂

Allereerst even kort over mijn visie op opvoeden. In mijn visie zijn ouders en kinderen gelijkwaardig waar het gaat om hun behoeften. En is het belangrijk om respect te hebben voor de behoeften van je kind. Die zijn even belangrijk als die van je zelf, niet meer en niet minder belangrijk.

Dat neemt niet weg, dat je als ouder wel een specifieke verantwoordelijkheid hebt. Immers, jij zorgt voor je kind, fysiek, emotioneel, geestelijk. Jij kunt consequenties overzien, die je kind niet nog niet ziet. Daarom zul je af en toe een onwrikbare grens moeten zetten of moeten ingrijpen.

Dat gaat dan vaak over veiligheid. Je kind moet  nu eenmaal in een autostoeltje, bijvoorbeeld. Daar valt niet aan te tornen. Maat er zijn ook zaken waar je wel een beetje meer of minder ruimte kunt geven. Kinderen de ruimte kunt geven, en moet geven, om te experimenteren.

Hoe zit dat nu met computeren en tv kijken? Ook daarbij heb je als ouder een specifieke verantwoordelijkheid. Teveel computeren en tv kijken is nu eenmaal niet goed, dat is bewezen. Het gaat ten koste van beweging, creatief spelen en kan leiden tot slapeloosheid.

Toch is het beter om hierover met je kind in gesprek te gaan, dan eenzijdig regels te maken of iets te verbieden. Dat kan altijd nog… Ga eerst eens met je kind in gesprek om uit te vinden wat hij of zij vooral leuk vindt. Wat computeren of tv kijken hen oplevert. En ook wat het misschien kost.

Zo maak je kinderen langzamerhand ook bewust van voor- en nadelen. Erken ook vooral dat het leuk is. Kom niet met ja,maar… maar zeg bijvoorbeeld dat je het herkent. Want wees even eerlijk, zijn wij ouders zelf ook niet een beetje verslaafd af en toe? Raak jij nooit zomaar ‘tijd kwijt’ omdat je even aan het surfen was op internet. Of te lang aan het facebooken was? Hoe vaak check jij je e-mail?

Laat zien dat je snapt hoe het werkt, hoe verleidelijk het is. Laat je kind vertellen. En breng dan je zorg in. Geef aan waar grenzen liggen en waarom. Vervolgens kun je je kind dan mee laten denken over hoe je die grenzen in praktijk wilt brengen.

Bijvoorbeeld je wilt een limiet stellen aan de hoeveelheid tijd, die een kind computert. Laat het kind dan inspraak hebben in wanneer deze tijd gebruikt kan worden. En wat er wel of niet onder valt (huiswerk bijvoorbeeld?  Of een educatief spelletje?). Het bewust worden en keuzes leren maken is voor je kind minstens zo belangrijk als het stellen van die limiet.

Voor tv kijken bijvoorbeeld zou het kunnen betekenen, dat je kind leert kiezen wat hij of zij het leukst vind om te kijken en niet zomaar domweg alles tot zich te nemen. Ook kan je kind zich bewust leren worden wat tv kijken doet. Word je er lekker ontspannen van of juist duf en heb je daarna nergens geen zin meer in?

Tenslotte moet je ook zelf het goede voorbeeld geven natuurlijk. Dus zorg dat je zelf, als je bij je kinderen bent, beperkt of helemaal niet op internet bezig bent. Bij kleine kinderen moet je sowieso heel voorzichtig zijn. Want internet of social media kunnen je behoorlijk afleiden!

Goede informatie over dit onderwerp vind je op www.mediawijsheid.nl

Dit zijn zo wat gedachtes van mij rond het thema  computeren en tv kijken.  Hoe ga jij hier mee om? Laat het hieronder weten, ik ben blij met je reactie.

Help je mij om mijn inspiratie en tips te verspreiden? Deel dit artikel dan via de shareknop. Dank je wel!

Andere gerelateerde artikelen:

2 reacties

 1. Mama schreef:

  Een paar maanden terug had ik je gemaild over mijn zoon dat hij eigenlijk verslaafd is aan de Ipad. Hij vraagt er vaak na en wil er vaak op. Hij is 7. Nou is dit in de vakantie goed gegaan, veel buiten wel maar wel elke dag na 5 uur een uur erop en het liefst vaker, maar dat was dus onze grens met een uitzondering daar gelaten.

  Nu het weer slechter weer wordt en eerder donker is, is hij meer binnen en zeurt hij er weer meer over of hij heeft het er gewoon over. Ik vind dat vervelend. Hij weet nog steeds dat hij pas om 5 uur op de ipad mag. Van het weekend zei ik je mag een uur. Je mag het ook verdelen in 2 x een half uur. Maar hij is er dan zo mee bezig. Dat hij dan bijvoorbeeld leuk ergens met opa is geweest en hij komt thuis en kijkt me meteen zo aan dat ik wel weet wat hij bedoelt. Of hij gaat later naar een vriendje en daar gaat hij er weer op want ja daar zijn weer andere regels. En dan komt hij 5 uur thuis en wil hij er weer op, want dat is onze afspraak. En zo is hij de hele dag in zijn hoofd bezig met de ipad.

  Blijft lastig:)

  Ik vind de tip van samen overleggen verder wel heel goed, maar het blijft zon onderwerp wat de hele dag terugkomt.

  • Karla Mooy schreef:

   Ik snap dat je daar moeite mee hebt, het is ook lastig. Eigenlijk ook pijnlijk om te zien, denk ik. Ik zou dit bespreekbaar maken. Vertellen wat je opmerkt. Zonder oordeel. Om hem bewust te maken van wat er gebeurt. En vragen hoe dat voor hem is. Luisteren, en vervolgens uitleggen wat jouw standpunt is. Waarom je het begrenst. En wat jullie er aan kunnen doen om te zorgen dat er weer rust in zijn hoofd komt. Accepteer daarbij dat hij het gewoon heel erg leuk vindt. Hij mag het het liefste de hele dag doen. Alleen: dat gebeurt niet. Maar zijn wens mag er wel zijn.
   Misschien kun je voorstellen om hem hier wat in te helpen door het niet in twee stukken te hakken en als ie dat wel wil, het tweede halfuur vast te bepalen. Zodat hij er niet de hele tijd mee bezig hoeft te zijn.
   Tenslotte: weerstand van jou als ouder maakt het probleem altijd groter, dus accepteer dat het is zoals het is voor hem. Verzet je daar niet tegen, maar blijf rustig begrenzen.

Laat van je horen