.

Wat ga jij anders doen dit nieuwe schooljaar?

 

Je kunt altijd opnieuw beginnen. Elke dag. Maar sommige momenten zijn meer geschikt om opnieuw te beginnen dan andere. Het begin van een nieuw schooljaar bijvoorbeeld. Wat wil jij dit jaar anders doen?

Omdat ik lang in het onderwijs heb gewerkt, beleefde ik altijd (en nog, dat zit zo in mijn systeem) een schooljaar als een compleet jaar. Niet nieuwjaarsdag is voor mij het begin van een nieuw jaar, maar de eerste schooldag in augustus of september. Dat is ook het mooie van het werken in het onderwijs trouwens, je maakt elk jaar een nieuwe start.

Ook voor gezinnen geldt het ritme van de schooljaren. Je kind komt in een andere klas of gaat misschien naar een andere school. Het is een moment van veranderingen. Daarom kun je dit moment goed gebruiken om te bedenken, wat je dit jaar anders wilt doen. En het mooie is: er gaat een vakantie aan vooraf, dus tijd om erover na te denken.

Wat zou jij anders willen wat je gezin betreft? Maak eens een wensenlijstje of een mooie beschrijving van hoe jouw dagelijkse gezinsleven er het liefst uit zou zien voor jou. Wat is voor jou belangrijk, wat doet er toe? Door het duidelijk op te schrijven kun je er eens goed over nadenken.

Misschien wil je meer rust en minder hectiek. Kijk dan eens kritisch naar jullie dag- en weekindeling. Waar liggen de mogelijkheden om het anders te doen? Misschien moet je andere keuzes maken wat activiteiten of werktijden betreft. Soms kunnen kleine veranderingen al veel rust geven, bijvoorbeeld de wekker een kwartier eerder zetten (zie ook mijn blog over ochtendstress).

Soms zijn er grotere veranderingen nodig. Misschien wil je een dag(deel) minder gaan werken. Misschien wil je een oppas aan huis zoeken i.p.v. je kind ’s ochtends na de crèche te moeten brengen. Het heeft echt zin om eens fris te kijken naar de mogelijkheden. Vaak zien we ze niet meer omdat we zo gewend zijn dat de dingen gaan zoals ze gaan.

Overleg met de andere gezinsleden: hou een familieberaad. Wat zouden zij graag anders willen? Hoe denken zij het te gaan doen het komend schooljaar? Ook je kinderen kunnen soms hele goeie oplossingen aandragen. Kijk hoe jullie zoveel mogelijk vaste taken kunt verdelen. Hoe duidelijker de afspraken en hoe meer eensgezindheid hierover, hoe soepeler alles verloopt.

Eventueel kun je samen een onderwerp kiezen, waar je dit jaar vooral op wilt letten. Dat kan bijvoorbeeld zijn: afspraken nakomen, regelmatig even overleg te hebben, meer ruimte voor eigen dingen doen, elkaar helpen, samen leuke dingen doen of vaker met zijn allen tegelijk eten. Alleen al samen aan een doel werken geeft verbinding.

Wat ga jij anders doen? Heb je tips voor andere ouders? Laat het me hieronder weten. Ik hoor graag van je.

Andere gerelateerde artikelen:

6 reacties

 1. MaaNtje schreef:

  Het nieuwe schooljaar is hier vandaag van start gegaan. En bij het lezen van jouw nieuwsbrief met dit onderwerp heb ik het aan mijn ega doorgestuurd en vanavond gaan wij er voor zitten om er een ander jaar van te gaan maken. Ik zal je het resultaat melden hier, maar het gaat anders dan vorig jaar..pff wat vermoeiend een puber en een 8jarige…een jaar als afgelopen jaar schrap ik graag uit mijn dagboek!!

  • Karla Mooy schreef:

   Hallo MaaNtje,
   Ik ben erg benieuwd wat het jullie op gaat leveren. Hou me op de hoogte. En: hou vol. Het lukt niet altijd in één keer. Soms moet je gewoon vaker om de tafel. Maar vertrouw erop, dat jullie het kunnen. Er zijn goede oplossingen voor alles. Je moet ze alleen samen zien te vinden. Heel veel succes!

 2. MaaNtje schreef:

  Het is nu bijna herfstvakantie hier en ik zou je op de hoogte houden van mijn perrikelen aan het thuisfront met 2 kids.
  Als eerste hebben we vaker overleg, eigenlijk bijna dagelijks. Over wat er op de planning staat enzo. Als 2e heb ik vaste afspraken gemaakt over afspreken met vriendjes en vriendinnetjes. En als 3e zijn er een paar vrije middagen ingesteld waarin we thuis blijven of rond huis, maar geen afspraak hebben. Die structuur was er nooit en het voelt eigenlijk wel goed zo.

 3. Karla schreef:

  Hallo MaaNtje,
  Wat leuk om weer van je te horen en wat goed dat jullie echt actie ondernomen hebben. Met resultaat, begrijp ik. Super. Wordt het vast een fijner jaar dan vorig jaar 🙂
  Hartelijke groeten,
  Karla

 4. Petra schreef:

  Ook hier het voornemen het beter te doen, kids 15 en bijna 13, co-ouderschap maakt het ook niet gemakkelijker. Heb je ook tips voor wat oudere kinderen ?

  • Karla Mooy schreef:

   Hallo Petra,
   goed plan. Co-ouderschap is niet altijd makkelijk, dat klopt. Probeer daarom ook niet om in beide huizen dezelfde regels te hanteren, dat gaat niet lukken. En kinderen kunnen prima gedijen bij een verschillend regime in beide huizen. Het is nu in elk geval duidelijk. Waarschijnlijk duidelijker dan voor de scheiding. Dus trek je eigen plan.
   Wat het allerbeste werkt, is je kinderen meer verantwoordelijkheid geven in het reilen en zeilen in huis. Daarvoor is het nodig dat ze zich betrokken voelen. Daarom is het van belang dat ze zich gehoord en begrepen voelen en er een beroep wordt gedaan op hun natuurlijke behoefte om goed te doen.
   Ga eens om de tafel zitten met je kinderen en bespreek wat jullie dit jaar graag anders willen doen.
   Vind je het moeilijk om op positieve gesprekken met je kinderen te voeren? Overweeg dan eens een coachingssessie bij mij, dan kan ik je daarbij helpen.
   Ook het onlineprogramma is erg handig als je je opvoedaanpak wil wijzigen richting meer samenwerking met je kinderen. Het voeren van oplossingsgerichte gesprekken is daar een onderdeel van.
   Heb je hier wat aan?
   Hartelijke groeten
   Karla

Laat van je horen