.

Wie moet er eigenlijk beter luisteren?

beter luisteren 1

 

Als ik aan ouders vraag: “Wat zou jij graag anders willen?” is één van de antwoorden “Dat mijn kind beter luistert”.  Een kind wat slecht luistert is een veel gehoorde klacht. Maar wat is nou eigenlijk goed luisteren en wie moet er eigenlijk beter luisteren?

Eigenlijk zijn wij ouders goed in eufemismen. Als we zeggen ‘luisteren’, dan bedoelen we ‘gehoorzamen’ en als het gaat over ‘wat hebben we nou afgesproken’, bedoelen we ‘wat had ik je nou gezegd dat je moest doen’ 🙂 . Dus tja, eigenlijk bedoelen we met luisteren gehoorzamen.

Nou is er met dat gehoorzamen iets raars aan de hand. Een kind opvoeden tot gehoorzaamheid is iets van vroeger. Tegenwoordig willen we zelfstandige, mondige burgers van onze kinderen maken, met zelfvertrouwen en goede sociale vaardigheden. Tegelijkertijd vinden we in de praktijk vaak wel, dat kinderen moeten doen wat we zeggen. (Vooral) ook naar buiten toe, willen we toch wel graag dat onze kinderen zich aangepast gedragen. In mijn ogen zit daar iets scheef en is  dat één van de redenen,waarom veel ouders in deze tijd worstelen met het opvoeden.

Een kind wat niet luistert is soms een kind, wat je echt niet hoort. Omdat hij verdiept is in zijn spel bijvoorbeeld. Of niet oppikt wat je precies vraagt. Het kan ook zijn, dat je kind niet gehoorzaamt inderdaad, omdat ze er gewoon geen zin in heeft. Hoe je zorgt dat je kind beter luistert, kun je lezen in mijn blog 7 tips om te zorgen dat je kind beter luistert.

Het grappige is, dat als je aan zo’n kind vraagt wat zijn ouders beter zouden kunnen doen, dat het kind zegt: “Beter naar mij luisteren”.  En zo heb ik ontdekt, dat er werkelijk een relatie is tussen het luisteren van kinderen en het luisteren van ouders. Als jij beter naar je kind luistert, zal hij ook beter naar jou luisteren.

Hoe dat werkt? Door beter naar je kind te luisteren, voelt hij zich beter gehoord. Door meer rekening met zijn behoeften, voelt hij zich  beter gerespecteerd. Beide dingen zorgen ervoor, dat je kind meer bereid is naar jou te luisteren. Zowel in de zin van ‘horen wat je zegt en wilt’ als in de zin van ‘rekening houden met jouw behoeften.

Dus: heb jij een kind wat niet goed luistert, ga dan eens bij jezelf te rade: hoe goed luister jij naar je kind? Neem je voldoende tijd, geef je het voldoende aandacht?

Succes!

Vind je dit zinvolle informatie? Geef je reactie hieronder, ik hoor graag van je!

Andere gerelateerde artikelen:

2 reacties

  1. Elske Hoen schreef:

    Prachtig Karla, hoe jij de blinde vlekken van mij als opvoeder in het licht zet. Het verschil is soms heel subtiel zoals tussen gehoorzamen en luisteren, maar o zo belangrijk om jezelf te realiseren. Ik ga ermee oefenen de komende week.

Laat van je horen