.

Zorg voor duidelijkheid en structuur in de vakantie

Veel kinderen die snel boos of geprikkeld zijn, hebben een grote behoefte aan duidelijkheid en structuur. En dat kan heel goed de reden zijn dat vrije tijd, zoals weekenden of vakantie lastig is. In plaats van dat je bijtankt put het je uit. Zodat je zelfs kunt uitzien naar het einde van de vakantie. Dat kan toch niet de bedoeling zijn. Zorg daarom voor meer duidelijkheid en structuur in de vakantie.

In het dagelijkse leven dient de structuur zich vanzelf aan. Je hebt schooldagen en weekend. En zeker op schooldagen ligt het vast hoe die zullen verlopen. Daarnaast is er dan nog zwemles, muziekles of sport.

Het enige wat je hoeft te doen en wat vaak meer rust geeft, is deze structuur zichtbaar te maken. Dat geeft meer duidelijkheid aan je kind. Bijvoorbeeld met behulp van pictogrammen. Op internet vind je veel mogelijkheden, van zelf maken tot prachtige uitvoeringen met een magneetbord.

In de weekeinden en zeker in vakanties is die structuur er niet vanzelf. Die moet je dus zelf aanbrengen. Zorg voor een bepaald ritme, bijvoorbeeld na het ontbijt doet iedereen waar hij zin in heeft (lezen, spelen, zwemmen) na de lunch doe je iets gezamenlijks (spelletjes, erop uit).

Vul de dag van te voren in. Je kunt bijvoorbeeld tijdens het avondeten afspreken wat jullie de volgende dag gaan doen. Hou hierbij rekening met ieders wensen. Als de kinderen ook dingen mogen inbrengen zijn ze eerder geneigd om mee te gaan naar iets waar ze minder zin in hebben.

Bedenk ook dat het niet perse moet dat jullie met zijn allen op stap gaan. Als dat vaak spanningen geeft, ga dan ook af en toe eens ‘gesplitst’ op stap. Zo is het soms makkelijker om te zorgen voor een dag waarop iedereen heeft kunnen ontspannen.

Als je kind het fijn vindt en als het helpt, kun je dit ook met tekeningetjes of woorden zichtbaar maken. Het grote voordeel van pictogrammen en tekeningetjes is, dat je kind zelfstandig kan zorgen voor duidelijkheid over wat er staat te gebeuren. En dat geeft rust.

Vind je dit een goede tip? Deel hem via de shareknop hieronder.  En heb je aanvullende tips, deel ze dan bij de reacties. Dank je wel!

 

Andere gerelateerde artikelen:

4 reacties

 1. Wendy schreef:

  Een kalender kan duidelijkheid geven. Betrek de kinderen in de op planning. Verdeel de actieve uitjes met rustige dagen.

  • Karla Mooy schreef:

   Het is zeker belangrijk om het zichtbaar te maken inderdaad, bijv. via een kalender en om de kinderen erbij te betrekken. Zorgen voor afwisseling in uitjes en rustige dagen is ook een goede tip, dank je wel Wendy.

 2. theresia de Olde schreef:

  We hebben net van 6 verschillende kleuren A 4 papier een vakantie kalender gemaakt 🙂
  Voor elke week een andere kleur.
  Onze dochter word er zo blij om van elke week zo’n overzicht te hebben.
  Ze weet zo precies wat er op een dag gaat gebeuren (ongeveer 😉

  BEDANKT, voor de tip Karla

  Groetjes Theresia de Olde

Laat van je horen