Veelgestelde vragen
Algemeen
Is jouw aanpak ook geschikt voor pubers?
Mijn aanpak is geschikt voor kinderen van alle leeftijden. Alleen de manier waarop je het inkleedt, verschilt natuurlijk. Maar juist in de puberteit red je het niet meer met straffen en belonen. Je kind laat zich dan niet meer sturen. Hoe ouder je kind wordt, hoe minder middelen je nog hebt om te 'dwingen'. Immers je kind wordt sterker dan jij, gaat zijn eigen geld verdienen, en is niet meer bang om zonder jou te zijn. Dus juist als je problemen met je puber hebt zul je een nieuwe aanpak moeten hebben. En dat is precies wat ik je leer. Een aanpak waarbij je puber zich begrepen voelt en serieus genomen.
Kan ik de kosten declareren bij de zorgverzekering?
Nee, dat kan niet. Omdat wat ik doe en de manier waarop ik het doe, uniek is en niet past onder de paraplu van één of andere beroepsvereniging, wat voorwaarde is voor vergoeding.
Het is dus echt een investering die je zelf moet doen. En het zal je misschien verrassen, maar het heeft ook zeker voordelen. Omdat je zelf een investering doet, ben je extra gemotiveerd om alles eruit te halen wat erin zit. En dat maakt de kans op succes weer groter. Dus juist daardoor kan ik met mijn klanten de resultaten bereiken die ik voor ogen heb 🙂
Vind je het moeilijk om het benodigde geld beschikbaar te krijgen, probeer dan eens creatief te zijn. Misschien kun je iets verdienen, door wat dingen te verkopen, misschien kun één of meerder sponsoren vinden of kun je het van iemand lenen. Zelf heb ik dat in het verleden ook gedaan, toen ik moest investeren in mijzelf als ondernemer om Ontspannen Opvoeden van de grond te krijgen.
Maar, dit gezegd hebbende: mocht het je echt niet lukken en ben je er echt van overtuigd, dat mijn hulp voor jou DE oplossing zal zijn, dan mag je me altijd mailen om te overleggen wat er mogelijk is.
Mijn partner en ik zitten niet op één lijn. Kun je daar ook bij helpen?
Jazeker. Het komt heel vaak voor, dat partners niet (helemaal) op één lijn zitten. Dat hoeft ook niet zo erg te zijn. Maar als je een pittig kind hebt, dan kan dat een steeds groter probleem worden. Het kan maken dat je steeds verder uit elkaar groeit, dat de één steeds strenger wordt en de ander steeds toegeeflijker. En dat maakt het allemaal alleen maar moeilijker.
In mijn programma of coaching leer je een nieuwe aanpak. Waarin je zowel goed luistert en rekening houd met je kind maar waarin je anderzijds ook leert om op een goede manier te begrenzen. Omdat jullie samen deze nieuwe koers gaan varen, zit je dus ook weer op één lijn. Vorm je weer een team en help je elkaar in plaats van elkaar af te vallen of te bekritiseren.
Is jouw aanpak niet te soft? Uiteindelijk ben ik als ouder toch de baas?
Het is een grote angst van ouders om te toegeeflijk te zijn. In onze opvoedcultuur zit heel erg de overtuiging, dat kinderen een loopje met je nemen als je ze teveel toestaat. Maar dat is een misvatting. Het zal je verbazen misschien, maar juist als je toegeeflijker wordt, kan je kind makkelijker accepteren als iets écht niet kan. Het is ook helemaal niet de bedoeling dat je je kind zijn of haar zin geeft waarbij je over je eigen grenzen heengaat.
Als je uitgaat van vertrouwen in je kind, respect toont voor je kind en hem of haar serieus neemt, dan zal je kind als vanzelf jou ook respecteren. Zeker als je voldoende zelfrespect toont, door je eigen behoeftes en grenzen ook te bewaken.
Bovendien blijft het natuurlijk altijd een taak voor jou als ouder om in te grijpen als dat noodzakelijk is. Bijvoorbeeld omdat de veiligheid en gezondheid in het geding is. Of de behoeftes van anderen.
Kun je mij wel helpen als je mijn kind niet gezien hebt?
Ja. Ik doe dit werk nu een aantal jaren en ik heb nog nooit gemerkt dat ik meer nodig heb dan wat jij als ouder mij kunt vertellen. Uiteindelijk leer ik jou om je kind te helpen, dus gaat het vooral om wat jij ervaart.
En als ik twijfels heb over hoe je kind functioneert en ik denk dat je kind zelf meer hulp nodig heeft, dan zal ik dat altijd met je bespreken. Maar geloof mij, ik heb inmiddels heel wat gehoord van ouders en bovendien heb ik mijn eigen ervaringen, dus ik kan heel makkelijk begrijpen hoe de situatie bij jou thuis eruit ziet.
Ik twijfel enorm of ik een diagnostisch onderzoek moet laten doen
Hoewel ik de nodige nadelen zie van een diagnose voor je kind, ben ik er niet perse op tegen. Ik merk alleen in praktijk dat een diagnose nog geen oplossing is en dat het niet per definitie betekent dat je de juiste hulp krijgt.
Ik denk dat je met mijn hulp ook een heel eind komt. Ik begeleid zelfs ook wel ouders van kinderen met autisme, die nog niet de juiste hulp gevonden hadden. En ik zal altijd eerlijk zijn over wat ik zie als de grenzen van mijn competentie.
Wil je hierover graag een gesprek met mij, dan kan dat. Stuur dan even een mail naar karla[at]ontspannenopvoeden.nl
Online programma
Werkt onlinecoaching wel goed?
Hier kan ik volmondig 'ja' op antwoorden. Elkaar online spreken via Zoom (een soort beeldbellen net als skype) geeft dezelfde resultaten als een live coachingssessie. En ook de begeleiding in de facebookgroep werkt verrassend goed. Het heeft mijzelf in het begin eerlijk gezegd verbaasd, hoeveel ik voor mensen kan betekenen met mijn reacties op hun vragen. Ook 'schriftelijk' is het dus heel goed mogelijk om precies dat te zeggen wat iemand nodig heeft 🙂
De facebookgroep heeft daarnaast het voordeel dat berichten bewaard blijven. Omdat het programma inmiddels al meer dan twee jaar draait is er een schat aan advies te vinden, die je kunt ontsluiten door de zoekfunctie te gebruiken.
Ik heb pubers, helpt het programma mij dan ook?
Jazeker. De meeste deelnemers in het programma hebben jongere kinderen, maar er is ook een aantal bij met pubers. Wat je in de lessen krijgt aangereikt werkt voor kinderen van elke leeftijd, de manier waarop je het in praktijk brengt verschilt alleen. Je zult bij een puber andere woorden gebruiken en je kunt je puber meer ruimte en verantwoordelijkheid geven.
Maar juist als je pubers hebt kun je veel profijt hebben van het programma. Want kon je voordien misschien nog je gezag als ouder laten gelden, als je kind eenmaal puber is en ouder wordt, zul je wel een alternatief móeten vinden voor opvoeden met straffen en belonen. Want pubers laten zich niet meer sturen, zij willen hun eigen ding doen. Juist dan moet je het van de relatie hebben en van de gesprekken. En dat is precies wat je in het programma leert.
Voor wie is dit programma geschikt?
Voor ouders die er tijd, geld en moeite in willen steken. Het is geen quickfix en ook geen 'trukendoos'. Maar het is wel een degelijke oplossing, mits je je deze aanpak werkelijk eigen wilt maken. Het maakt niet uit of je nu geduldig of ongeduldig bent, bedachtzaam of impulsief, waar het omgaat is dat je bereid bent om iets nieuws te leren en daar moeite voor te doen. Én je moet bereid zijn om jezelf onder de loep te nemen. Overigens altijd op een zachte, begrijpende manier. Schuldgevoelens of zelfverwijt daar doen we niet aan 🙂
Maar start je met deze ingrediënten: bereidheid om er energie in te steken en naar jezelf te kijken, dan kan het haast niet anders of het gaat je veel brengen.
Wat betreft het verschil met een Vip-dag: beide leren je eenzelfde aanpak. De Vip-dag is echter individueel, 'live' en heel intensief, een soort stoomcursus. Het programma daarentegen gaat stap voor stap (het heet niet voor niets Stap voor stap een gelukkig gezin). En levert je met de lessen tegelijkertijd ook een mooi naslagwerk op, waar je je hele leven op terug kunt vallen. Wat het beste bij je past, is persoonlijk. Overigens is in overleg een combinatie ook mogelijk.
Vipdag
Neem ik mijn kind mee naar de vipdag?
Nee, het is voldoende als ik jullie als ouder spreek. Jij bent als ouder immers degene die ik help. Ik help jou om je kind te helpen.
Overigens zou het ook erg onhandig zijn om over je kind te praten terwijl je kind daarbij is, je kunt dan niet voldoende open zijn, zonder je kind te belasten. Het blijkt dus in praktijk niet nodig om je kind te observeren. Mocht je dat heel belangrijk vinden, dan kun je altijd een paar korte videootjes meenemen.
Voor wie is het geschikt?
In principe geldt voor de Vip-dag hetzelfde als voor het onlineprogramma. Het programma is geschikt voor jou als je bereid om tijd, geld en moeite te investeren en om naar jezelf te kijken. Zodat je van mij een nieuwe aanpak kunt leren, eentje waar je kind wél bij gedijt.
Het voordeel van de Vip-dag t.o.v. het onlineprogramma is dat het individueel en 'live' is, voor sommige mensen is dat erg belangrijk. Je hebt de hele dag mijn exclusieve aandacht voor jóuw situatie.
Een ander voordeel is dat het vaak makkelijker te organiseren is voor ouderparen om dan samen een nieuwe aanpak te leren. Het werkt goed om op een locatie ver van je dagelijkse leven met enige afstand naar je situatie te kijken en te leren zien hoe het werkt en hoe het anders kan. Ouders ervaren het vaak als een weldaad om een dag lang in alle rust met elkaar en met mij over de opvoeding te kunnen praten.
Webinar
Kan ik een webinar ook volgen op iPad, tablet of mobiel?
Ja, dat kan. Het webinar volgen op iPad of tablet gaat doorgaans prima. Op een mobiel is het succes wisselend, het hangt af van je provider of alles goed in beeld komt en goed te volgens is.
Komt er ook een opname van het webinar?
Ja, er komt een opname van het webinar. Deze zal beperkt beschikbaar zijn (48 uur meestal). Je kunt je dus gerust aanmelden als je niet op de avond of ochtend zelf kunt, maar hou er dan wel rekening mee dat je vlak daarna wel tijd hebt om te kijken. En hou je mailbox in de gaten voor de mail met de opname.
Ik kan er niet bij zijn. Moet ik een opname aanvragen?
Nee, als je je eenmaal hebt aangemeld, dan volgt de mail met de link naar de opname automatisch, daar hoef je niets voor te doen.