Tips voor een fijne vakantie met je kind(eren)

Het allerbelangrijkste middel om een vakantie te laten slagen is in feite hetzelfde als in je dagelijks leven: rekening houden met elkaars behoeften.

Daar zitten twee kanten aan: je moet je eigen behoeftes (onder)kennen en kenbaar maken. En je moet die van de ander begrijpen. Hoe kun je daarvoor zorgen?

In de eerste plaats door van te voren duidelijk te hebben wat ieders verwachtingen zijn van de vakantie. Wat vind je belangrijk, wat wil je graag. Inventariseer dat eens van te voren met elkaar, heb je direct een stukje voorpret. Luister om beurten met aandacht naar ieders inbreng.

Kijk vervolgens of ieders wensen voldoende aan bod komen. Maak duidelijk dat het erom gaat, dat iedereen het naar zijn zin heeft en bedenk met elkaar hoe je daar voor kunt zorgen. Zo wordt een geslaagde vakantie ieders verantwoordelijkheid, ook die van je kinderen. Dat verhoogt van te voren al de betrokkenheid en daarmee de kans dat het een geslaagde vakantie wordt.

Natuurlijk kan niet elke wens ingewilligd worden. Maar het is wel heel belangrijk, dat je laat merken dat je ook die wensen begrijpt. Eventuele teleurstellingen mogen ook gedeeld worden. Zoek zo mogelijk naar een alternatief. Alles is goed, waar iedereen zich goed bij voelt.

Misschien moeten jullie dit jaar eens iets heel anders gaan doen. Een actieve vakantie boeken, of juist een keer wel kamperen. Of een echte reis maken in plaats van op één plek te blijven. Inventariseer de behoeften en zoek daarna een oplossing. Maak dan pas je keuze in plaats van andersom.

En over het loslaten van gewoontes en ideeën: Moet je elke activiteit wel altijd met het hele gezin doen?

 

Deze tips komen uit het e-book “Tips voor een zorgeloze vakantie”. Meer tips?

Het e-book is nu gratis te downloaden.

 

 

Karla Mooy

Heb jij een pittig kind? Ik weet hoe dat is én ik kan je helpen om het opvoeden van jouw kind makkelijker te maken. Neem contact met me op als je wel wat hulp kunt gebruiken.

Klik hier om te reageren