Leer mindfulness van je kind
Mindfulness is een begrip wat je tegenwoordig steeds vaker hoort. Het wil zeggen, dat je met volle aandacht aanwezig bent in het moment. Eén van de positieve effecten hiervan is dat je er rustiger van wordt. En dat kunnen we in ons drukke bestaan als (werkende) ouder wel gebruiken. Kinderen, vooral jonge kinderen, leven nog veel meer in het hier en nu. Zij zijn van zichzelf nog “mindful”. Door in hun wereld te stappen, helpen we onszelf.
Ik kan me nog goed herinneren, dat mijn eerste kind een peutertje was: een wandelingetje naar de brievenbus leek een eeuwigheid te duren. Of booschappen doen, dat was een hele onderneming. Tenminste, als ik hem zelf liet lopen. Want hij zag van alles onderweg. Ik kon daar wel vaak ongeduldig van worden. Tot ik ontdekte, dat het ook heel ontspannend was om zo te dreutelen en door zijn ogen naar de wereld te kijken.
Peuters zijn nog helemaal in het hier en nu. Ze hebben nog geen besef van tijd. (Tijd is trouwens feitelijk ook alleen een bedenksel van ons, wat handig is om het sociale verkeer te regelen, maar dat terzijde.) Dat kan erg frustrerend zijn, als je zelf op tijd staat, zoals elke ouder weet:)
Maar gun jezelf ook de gelegenheid om eens geregeld mee te gaan in zijn tempo. Ontdek hoe je zo heel gemakkelijk mindfulness kunt leren. Gewoon door je aandacht in het hier en nu te richten. Wat ziet hij allemaal, wat valt er wel niet te beleven in de wereld, waar wij meestal achteloos aan voorbij gaan?
Zie de miertjes sjouwen, hoor de geluiden van de vrachtwagen, de wind in de bomen, kijk eens mee naar de koeien en de paarden, zie hoe je kind eindeloos dezelfde handeling kan uitvoeren. Je zult merken: je ziet veel meer van je kind én je komt tot rust. Zo kan je kind, naast een hoop drukte, ook voor rust in je leven zorgen.
Ook oudere kinderen kunnen je helpen om met meer aandacht in het hier en nu te zijn. Maak tijd en ruimte om iets met ze te doen. Een spelletje of knutselen of gewoon samen iets doen. Zorg, dat je er dan ook met je volle aandacht bij bent. Laat los waar je mee bezig was, ga niet zitten nadenken over wat je nog allemaal moet en zal. Dan geeft het samen doen rust. En komt het tegemoet aan de behoefte van je kind aan aandacht. Dat noem ik nou quality time:)