Maak je niet zo druk!
Een van de lastigste dingen in het opvoeden (en misschien wel überhaupt in het leven), is dealen met je eigen emoties. Rustig blijven en niet vanuit emotie dingen doen of zeggen waar je spijt van krijgt, is nog een hele kunst. ‘Maak je niet zo druk’ is makkelijker gezegd dan gedaan. We vinden het schijnbaar heel lastig om situaties die we niet willen, te accepteren.
Wat eigenlijk heel interessant is, is dat er niks te accepteren valt. Als iets gebeurt of gebeurd is, dan is het al zo. Toch kan het in ons hoofd enorm te keer gaan, met allemaal weerstandsgedachten zoals ik ze noem.
‘Dit moet nu stoppen’, bijvoorbeeld of ‘ik ben er helemaal klaar mee’, of ‘ik trek het niet meer’ of ‘hij doet ook altijd zo … ’, of ‘ze moet nu toch echt eens gaan begrijpen dat …’, enz. Je herkent het vast wel.
Maar ja, het is al zo. Er is wat er is. Toch vechten we dan in ons hoofd een verloren strijd. Totaal niet slim of relevant, als je er goed bij stilstaat. En toch: het voelt allemaal zo waar. We lijken dan zo gelijk te hebben met wat we denken.
Als we in de weerstand zitten, heeft ons denken ook de neiging om enorm te overdrijven. Vaak genoeg denk je achteraf: waar heb ik me nu zo druk over gemaakt. Ruzies en strijd, het gaat altijd ook weer over. Er zijn ook altijd fijne momenten in het leven, maar ook in de relatie met je kind.
Hoe fijn zou het zijn als je hier geen last meer van had. Als je niet meer ‘meegezogen’ hoeft te worden door je eigen emoties. Wat ik heb ervaren is dat inzicht in hoe het werkt, hierbij erg helpend is.
Hoe het werkt is dat je nooit rechtstreeks geraakt wordt door wat er buiten je lijkt te gebeuren. Nooit. Het is altijd je eigen denken wat je emoties oproept. Je kunt namelijk niet iets neutraal waarnemen, dat gaat niet. Je kunt niet even ‘uit jezelf’ naar buiten om te kijken wat daar nu werkelijk is.
Je neemt iets altijd waar in, of via, jouw denken. In jouw hoofd verschijnt een beeld, verschijnen oordelen en andere gedachten. En die gaan gepaard met emoties. En als het positief is, als we iets leuk vinden of enthousiast zijn, dan ervaren we dat niet als een probleem.
Maar als het niet leuk is, als we bang zijn of gefrustreerd, dan is ‘de situatie’ opeens wel een probleem. En dan zitten we dus in de weerstand. Dan vechten we tegen wat is. Terwijl: het is er al.
Hoe meer je je bewust wordt van dat dit gaande is, hoe minder vat je gedachten op je krijgen. Je kunt zien dat die gedachten ook simpelweg opkomen. Eigenlijk ga jij daar niet over. Jij weet immers niet wat je volgende gedachte zal zijn 😊
Dus zie dat het gewoon gebeurt. Alles komt en gaat zoals golven op het strand. Ook jouw gedachten. Ze zijn zo vluchtig als een zeepbel, ze ‘bestaan’ maar even. Net als je ervaringen. Alles gaat voorbij. Leuke dingen en nare dingen. Alles is tijdelijk.
Zo bezien zou je kunnen zeggen dat het leven vanzelf gaat. Er zijn waarnemingen, gedachten, emoties, kortom ervaringen. Van moment tot moment. Steeds een andere ervaring. En het interessante is: een ervaring is altijd nu. NU is waar je leeft (bent) en waar je ervaart. De rest is denken.
Zo creëert je denken je ervaringen. En nemen we dat allemaal voor waar aan. Maar jij bent niet wat je denkt. Immers, je kunt je er bewust van zijn. Je bent je bewust van al je ervaringen. Dat is hoe het werkt. Je ervaart omdat je bent.
Kun je me nog een beetje volgen? 😊 Hoe meer je dit inziet, hoe makkelijker het wordt om ‘te accepteren’ wat er is. Nogmaals, er valt niks te accepteren, dat lijkt maar zo. Want het is er al, immers. Maar ik bedoel natuurlijk: hoe meer de neiging van het denken om er tegenin te gaan kan verdwijnen.
En dat is zo fijn! Het leven wordt makkelijker en leuker. Het wordt rustiger in je hoofd. En als het gaat om ouderschap: je kunt zoveel makkelijker kalm blijven. Omdat je gezien hebt dat het eigenlijk onzin is om je druk te maken. Zo blijft het helderder in jou en is de kans dat je iets zinvols zegt of doet (of juist niets) veel groter.
Ik ben heel benieuwd naar je reactie. Of je hier iets ‘mee kunt’, of je een idee hebt waar het over gaat. Of het je verder helpt, of niet. Laat het weten, hieronder kun je je reactie kwijt. Of stuur me een mail, ik ga er graag met je over in gesprek.