Samenleven doe je samen
Vaak zijn ouders hard aan het werk om alles goed te laten verlopen in het gezin. Maar ook om de sfeer goed te houden en met iedereen rekening te houden. Maar wist je dat het veel beter werkt als je dat samen doet met je kind(eren)? Minder weerstand en jij hoeft minder hard te werken.
‘We zorgen er met elkaar voor dat iedereen het fijn heeft hier thuis’. Dat vind ik zelf een heel fijn uitgangspunt. Het zegt dat iedereen verantwoordelijk is voor iedereen, dat je rekening houdt met elkaar en zorgt voor elkaar als dat nodig is.
Een mooie manier om dat te structureren is het gezinsoverleg. Iedereen kan een punt inbrengen om te bespreken. Iets wat je graag wilt oplossen of wat je graag anders wil.
Belangrijk is dat elke behoefte telt. En dat niets raar is, je mag alles willen. Dat wil niet zeggen dat het ook gebeurt, maar wel dat er naar geluisterd wordt.
Samen ga je dan brainstormen over oplossingen. De clou van brainstormen is dat alles goed is. Pas na de brainstormfase ga je kijken wat realistisch of handig is. En wat oké is voor iedereen.
Door eerst te brainstormen word je creatiever. En heb je meer plezier in het onderwerp. Bovendien zijn kinderen vaak veel creatiever dan wijzelf, dus je zult nog verbaasd staan over de oplossingen waar ze mee komen.
Spreek af dat je een nieuw besluit een tijdje uitprobeert (bijvoorbeeld een week) en dan samen evalueert. Soms hoef je alleen maar te constateren: ‘yeah, dit loopt nu fijn, of hier heb ik geen last meer van’, dan mag je dat ‘vieren’ (samen blij zijn of een high five, is al genoeg). Het kan ook zijn dat het nog niet is wat jullie hadden gehoopt, en dan kun je verder brainstormen of finetunen.
Het grote voordeel is ook dat wat je bedacht hebt, van jullie samen is. Het wordt door iedereen gedragen. En daarom ook veel makkelijker uitgevoerd, meestal met plezier en zonder gedoe.
Het is van groot belang, dat iedereen gehoord wordt. Het gaat ook niet om ‘de waarheid’, want iedereen heeft zijn eigen waarheid. Het gaat niet om discussiëren, het gaat om luisteren en samen oplossingen zoeken.
In het begin kan het zijn dat je kinderen moeten wennen aan de vorm (en jijzelf misschien ook wel). Kinderen zijn gewend dat volwassenen weten hoe het moet (denken ze) en meestal ook bepalen. Dus ze moeten vertrouwen krijgen dat dit zin heeft en leuk is. Ook jijzelf kan misschien af en toe terugvallen in directief zijn.
Het gaat dus niet over ‘je zin krijgen’, maar dat kan je kind in het begin wel denken. Het gaat om wat goed is voor iedereen. Als je kind gewend is om te kijken ‘wat kan ik eruit halen’, dan vraagt het wat meer tijd om je dit nieuwe uitgangspunt eigen te maken.
Gun jezelf en elkaar dan ook de tijd om het voor elkaar te krijgen. Geef niet op, maar zet gewoon door en denk niet te snel ‘dit werkt niet’ of ‘ze werken helemaal niet mee’. Blijf positief en blijf herhalen wat de bedoeling is. Zo zullen ze snel genoeg leren wat de bedoeling is. Zeker als ze merken dat ze serieus genomen worden, dat hun inbreng er werkelijk toe doet.
Voor meer tips kun je kijken op https://positivedisciplinenederland.nl/wp-content/uploads/2018/08/10-stappen-voor-Gezinsoverleg-inclusief-dos-en-donts.pdf
Heb jij ervaring met het gezinsoverleg en hoe werkt het dan bij jullie? laat het horen, ik ben nieuwsgierig naar je ervaringen. En misschien heb je nog extra tips?
En delen is ook fijn, dank je wel!