Hier krijgt je kind zelfvertrouwen van
Onze opvoedingsdoelen zijn in de loop van de tijd gewijzigd. In de tijd dat ik een kind was, stond gehoorzaamheid nog hoog in het vaandel. Tegenwoordig vinden we het belangrijk dat een kind zelfbewust is en goede sociale vaardigheden heeft. Zelfvertrouwen vinden we dan ook erg belangrijk.
Eén van de belangrijkste factoren in het ontwikkelen van zelfvertrouwen bij kinderen is het vertrouwen van hun ouders. De mate waarin ze vertrouwen hebben in hun kind en dat ook uitstralen.
Zelfvertrouwen kent een aantal aspecten. Het kan bijvoorbeeld gezien worden als het tegenovergestelde van faalangst. Zelfvertrouwen betekent dan, dat je dingen durft te doen of te proberen omdat je vertrouwen hebt in een goede afloop daarvan.
Maar ook al heb je nog zoveel vertrouwen, je hebt nooit zekerheid of het gaat lukken. Daarom heeft zelfvertrouwen volgens mij ook te maken met het kunnen omgaan met mislukkingen en teleurstellingen. Kun je jezelf waarderen voor het feit dat je het geprobeerd hebt of verwijt je jezelf dat iets mislukt is. Daar gaat het dan om.
Sommige mensen hebben de neiging om alles wat goed gaat toe te schrijven aan toeval, ‘geluk hebben’. Terwijl ze datgene wat niet lukt, wel aan zichzelf verwijten. Anderen doen het andersom en hebben het dan duidelijk makkelijker :).
Zelfvertrouwen betekent echter ook, dat je in staat bent om realistisch naar dingen te kijken. Fouten en mislukkingen onder ogen te komen en je eigen rol daarin te zien, zonder jezelf overdreven op de kop te geven of juist je eigen aandeel weg te poetsen.
Daarvoor is het nodig dat je jezelf kunt accepteren zoals je bent. Dat mislukkingen bij het leven horen. Dat je inzet belangrijker is dan het resultaat. Dat je soms meer leert van een mislukking dan een geslaagde poging.
Zelfvertrouwen kun je ook interpreteren als het vertrouwen dat je je weet te redden. Wat er ook gebeurt. Dat je een oplossing vindt. Dat je tegenslagen aankunt. Dat je niet hoeft te piekeren over de toekomst.
Wat betekent dit alles nu voor ouders, die hun kinderen willen helpen om zelfvertrouwen te ontwikkelen? In de eerste plaats is het belangrijk om je eigen zelfvertrouwen en het vertrouwen in je kind onder de loep te nemen. Durf jij te vertrouwen op jezelf en op je kind?
Oefen je dus in het ontwikkelen van vertrouwen in je kind. Ook, of juist, als je een kind hebt wat onzeker is of soms in 7 sloten tegelijk loopt. Dan heb je de neiging om je zorgen te maken. “Als hij nu maar niet zijn spullen vergeet”, “Ze zal dat vast nooit durven”,… enz. Onderzoek je gedachten en draai ze om. Vertel jezelf “Ik weet zeker dat hij zelf aan zijn spullen denkt”, “Ze zal het vast wel durven”. Het klinkt misschien wat onnatuurlijk of zweverig, maar het werkt echt!
En dan misschien wel het allerbelangrijkste: acceptatie. Accepteer je kind zoals hij is. Als jij uitstraalt, dat je kind goed is zoals zij is, dan kan je kind zich daarin ontspannen. Dan is het voor hem of haar veel makkelijker om zichzelf te accepteren en dus zelfvertrouwen te ontwikkelen.
Accepteer, dat elk kind zijn eigen weg gaat en ook zijn eigen moeilijkheden tegenkomt. Steun je kind en help haar bij haar problemen. Maar probeer niet om het te voorkomen. Dat lukt je niet en is niet goed voor het zelfvertrouwen van je kind.
Zoals alles ben jij altijd het voorbeeld. Dus hoe steviger jij in het leven staat, hoe groter de kans dat je kind ook meer zelfvertrouwen heeft. Dus alles wat je doet voor je eigen ontwikkeling en groei komt ook altijd weer ten goede aan je kind. Mooi toch?
Als dit voor jou een inspirerend artikel is, wil je het dan voor me delen op de social media? Dank je wel alvast!
Laat hieronder weten wat jouw gedachten hierover zijn, ik hoor het graag.