Zorg voor duidelijkheid en structuur in de vakantie
Veel kinderen die snel boos of geprikkeld zijn, hebben een grote behoefte aan duidelijkheid en structuur. En dat kan heel goed de reden zijn dat vrije tijd, zoals weekenden of vakantie lastig is. In plaats van dat je bijtankt put het je uit. Zodat je zelfs kunt uitzien naar het einde van de vakantie. Dat kan toch niet de bedoeling zijn. Zorg daarom voor meer duidelijkheid en structuur in de vakantie.
In het dagelijkse leven dient de structuur zich vanzelf aan. Je hebt schooldagen en weekend. En zeker op schooldagen ligt het vast hoe die zullen verlopen. Daarnaast is er dan nog zwemles, muziekles of sport.
Het enige wat je hoeft te doen en wat vaak meer rust geeft, is deze structuur zichtbaar te maken. Dat geeft meer duidelijkheid aan je kind. Bijvoorbeeld met behulp van pictogrammen. Op internet vind je veel mogelijkheden, van zelf maken tot prachtige uitvoeringen met een magneetbord.
In de weekeinden en zeker in vakanties is die structuur er niet vanzelf. Die moet je dus zelf aanbrengen. Zorg voor een bepaald ritme, bijvoorbeeld na het ontbijt doet iedereen waar hij zin in heeft (lezen, spelen, zwemmen) na de lunch doe je iets gezamenlijks (spelletjes, erop uit).
Vul de dag van te voren in. Je kunt bijvoorbeeld tijdens het avondeten afspreken wat jullie de volgende dag gaan doen. Hou hierbij rekening met ieders wensen. Als de kinderen ook dingen mogen inbrengen zijn ze eerder geneigd om mee te gaan naar iets waar ze minder zin in hebben.
Bedenk ook dat het niet perse moet dat jullie met zijn allen op stap gaan. Als dat vaak spanningen geeft, ga dan ook af en toe eens ‘gesplitst’ op stap. Zo is het soms makkelijker om te zorgen voor een dag waarop iedereen heeft kunnen ontspannen.
Als je kind het fijn vindt en als het helpt, kun je dit ook met tekeningetjes of woorden zichtbaar maken. Het grote voordeel van pictogrammen en tekeningetjes is, dat je kind zelfstandig kan zorgen voor duidelijkheid over wat er staat te gebeuren. En dat geeft rust.
Vind je dit een goede tip? Deel hem dan via de social media alsjeblieft. En heb je aanvullende tips, deel ze dan bij de reacties. Dank je wel!
Goede tip, alleen als ik wil afwijken van onze eerder gemaakte planning dan zijn de problemen alleen maar groter (bijvoorbeeld; de auto doet t niet, oma is ziek of ik heb ineens een zakelijke afspraak die niet gepland stond). Hoe kan ik meer flexibiliteit stimuleren?
Ik heb een zoon van 7.
Groet Mariska
Door dat er altijd bij te zeggen. ‘Dus dit is ons plan. Maar weet je nog, soms gebeurt er iets waardoor het niet door kan gaan. Dat weet je nooit. Maar als alles goed gaat, dan gaat het volgens plan’. Zoiets. je kind moet nog leren daarmee om te gaan en dan helpt het om hem er steeds aan te herinneren en op voor te bereiden dat het ook anders kan gaan. Als het dan gebeurt, kun je dat ook zeggen. ‘Tja, soms gaan dingen opeens anders’.
Oefening baart kunst, zeg maar.
Dank je wel Karla! Even weer een bevestiging dat mijn zoon behoefte heeft aan duidelijkheid en dat een planning daar bij helpt. Ik wens je een hele fijne vakantie.