Je geduld bewaren, hoe doe je dat?
Veel ouders geven aan dat ze meer geduld zouden willen hebben, vooral moeders. Dan bedoelen ze rustig blijven in situaties met hun kind(eren), die hun niet bevallen. Ze raken geïrriteerd of gefrustreerd, gaan dan schreeuwen en doen precies wat ze niet willen en wat ook niet helpt 🙂 Wat te doen?
Ten eerste is het belangrijk je te realiseren, dat je mens bent. Het is niet meer dan logisch dat het gedrag van je kind bij jou gedachten en emoties oproept. Dat is het leven, dat gebeurt de hele dag met alles om je heen.
Echter, wij hebben ergens diep down een plaatje zitten van de rustige, beheerste ouder, die zonder stemverheffing alle ongewenst gedrag weet te stoppen. Die nooit problemen heeft met zijn kind, maar alles met gemak in goede banen leidt. Haal dit plaatje naar boven, kijk het aan en zie hoe lachwekkend het is. Ooit die perfecte ouder ontmoet?
Accepteer je eigen emoties en de situatie. Niet in de zin van gelaten ondergaan, maar in de zin van “dit is wat er is”. Adem eens diep in en uit. Hè, hè. En stel de vraag: wat heb ik nodig en wat heeft mijn kind nu nodig?
Een voorbeeld. Je kind is erg traag met eten. Jij voelt je ongeduld toenemen. Onderzoek eens waar dat ongeduld vandaan komt. Wil je dat je kind opschiet, omdat het al laat is en straks te laat in bed ligt? Of moet je straks weg en ben je bang, dat je niet op tijd de deur uitkomt? Ergert het, omdat jij niet mocht treuzelen met eten vroeger? Of ……
Als je weet waar je welke gedachten ten grondslag liggen aan je ongeduld, kun je deze verder onderzoeken. Is je zorg of angst terecht? Is het erg als je kind een keer wat later naar bed gaat? Kom je inderdaad in tijdnood? Wil je misschien niet voelen hoe pijnlijk het voor jou vroeger was als je zo op je kop kreeg als je treuzelde met eten? Word je liever boos op je kind dan dit te voelen?
Als je dit allemaal duidelijk hebt, kan je ongeduld verdwijnen. Dan kun je jezelf geruststellen, of ingrijpen (“ik ga je nu even helpen met eten, want het duurt vandaag een beetje lang”). Of voelen hoe naar het voor jou vroeger was en hoe fijn het is, dat je jouw kind die ruimte wel kunt gunnen.
Als je ervaart dat je plotseling je geduld verliest, dan heb je daarvoor je opkomende frustratie genegeerd. Opeens schiet je uit je slof. Soms op een manier, die jezelf kan verbazen. Heb jij hier regelmatig last van, dan is het belangrijk om uit te zoeken hoe jij met emoties omgaat. Klopt het dat jij meer aandacht bij de ander hebt en te weinig bij jezelf?
Heb jij moeite met boosheid en het voelen van je eigen grenzen? Ga daarmee aan de slag. In jouw belang en in dat van je kind.
PS Het leren omgaan met je eigen emoties en die van je kind is een belangrijke stap voor minder conflicten in huis. Vandaar dat ik er een hele les aan wijd in mijn onlineprogramma Stap voor stap een gelukkig gezin.
Herken jij wat ik beschrijf? Geef hieronder je reactie, ik lees het graag!
Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan via onderstaande knoppen. Dank je wel!
Hoi Anne,
het klinkt alsof je zo’n eigenwijs, origineel kind hebt wat zich niet makkelijk voegt. Waarschijnlijk zo eentje die we later nodig hebben:) Maar nu is het toch lastig zo eentje die graag zijn eigen gang gaat. Wel goed dat je al gemerkt hebt dat dingen nooit blijven zoals ze zijn. Dus ook dit wordt beter. Kun je het er goed met school over hebben? Als iedereen zich minder druk maakt, scheelt dat ook alweer.En misschien kan school nog een consequentie bedenken voor als hij te laat komt.Dan heeft hij de keus tussen meewerken of de consequentie aanvaarden. (geen straf, maar bijvoorbeeld in een andere vorm inhalen wat hij gemist heeft of zo iets). Of de consequentie aanvaarden van het feit dat het lastig is voor de leerkracht als hij te laat komt. Of…. Ik weet dat school doorgaans vindt dat de ouder moet zorgen dat het kind op tijd op school is, maar misschien moet school zich er in dit geval toch ook mee bemoeien door in gesprek met hem te gaan.
Ah, goed zo. Ik wilde een link zetten in mijn eerste reactie, maar dat vergat ik weer (ik ben soms nogal kort van memorie 🙂 )
Leuk dat je meedoet!
Leuk om te horen, Hein, dank je wel voor je berichtje en veel succes!
Erg mooi geschreven artikel! En klopt precies! En niet alleen voor je kind maar ook als je dit gebeurt bij je partner 😉
Ja, dat is zeker waar, Angeline 🙂
Bedankt voor je compliment!
Hoi karla, wij hebben een hele lieve dochter van 12 1/2 , en de puberteit lijkt al behoorlijk ingezet. Ze is erg enthousiast en spontaan . Helaas heeft ze soms moeite met haar emoties. Er hoeft maar 1 klein ding anders te gaan als wat ze dacht en de vlam gaat in de pan. Tegen haar broertje maar ook tegen ons ouders. Ik en mijn man zijn soms door oplopende brutale acties en opmerkingen er klaar mee. En idd geduld weg . Mijn man zegt dan ook dat dit diva gedrag niet getolereerd wordt en dit kunnen we niet goed blijven vinden. Daar heeft hij zeer gelijk in. Maar ik merk dat ik meer met haar mee buig om niet de confrontatie aan te hoeven gaan. Maar ja ze moet ook leren zelf met haar buien en temperament om te gaan. We wonen in dit huis met 4 . En ook zij moet zich aan passen zou ik zeggen. Ook voor haar broertje van 10 valt t niet altijd mee, soms word hij gewoon bang van haar. Nog goeie tips?? Gr Wenda
Ja, ik heb heel veel tips, Wenda. Teveel om op te noemen. Je vindt ze in mijn blogs, in mijn gratis webinar. En natuurlijk in mijn onlineprogramma.
Mijn belangrijkste boodschap: het is onvermogen en geen onwil van deze kinderen. Het labelen als ‘divagedrag’ gaat je niet helpen. En je dochter ook niet. Ze moet leren ermee om te gaan. Inderdaad. En dat leert ze niet ‘vanzelf’ omdat jullie ‘er klaar mee zijn’. Daar is iets anders voor nodig. Snap je?
Ik nodig je uit om mijn e.v. webinar te bekijken.
hartelijke groeten
Karla
Ik herken het zeker. Zoon van 10 die zich verveelt. Zusje van 8 net dat duwtje geeft waardoor zij schreeuwt of ze niks van elkaar verdragen. Niet met elkaars speelgoed mogen. En hij die alleen maar wil gamen en op zijn mobiel wil.. Is de vakantie al voorbij🙈
Nee, die is pas net begonnen …. Lees even mijn blogs over ruzies tussen kinderen.
En voor de rest: je zult er toch iets mee moeten (zucht). Het gaat niet vanzelf anders. Dus óf het blijft zo, óf je doet er iets aan. En dat kan prima. Maar dan moet je wel in actie komen.
Succes en sterkte met alles 🙂
hartelijke groeten,
Karla
Heel goede uitleg waar je bij jezelf me aan de slag kunt. Wel zo handig dat heb je zelf in de hand en is beter dan je kind te willen veranderen. Goed handvat om met die vragen naar jezelf te kijken! Bedankt.
Zo is dat. Niet dat het makkelijk is, maar een ander kun je toch niet veranderen. Tenminste niet direct. Indirect verandert er wel een boel natuurlijk als jij zelf verandert. Mooi en helder verwoord. Dank je wel en graag gedaan 🙂
Heel herkenbaar.
Ik weet dat veel van mijn boosheid die er opeens is naar mijn dochter vaak voortkomt uit mijn oude pijn.
Daar ben ik ook druk mee bezig. Daarnaast is ze gewoon ook een puber die soms door gaat terwijls ze weet dat het ‘ op is’ bij mij.
Gelukkig kunnen we naderhand altijd weer rustig praten en vind ik sorry zeggen en uitlegfen wat er gebeurd bij mij belangrijk.
Langzaam aan hoop ik eerder door te hebben wanneer mijn pijnpunten geraakt worden.
Zo te horen ben je in elk geval op de goede weg, Irma. Veel succes 🙂