Dat geeft zelfvertrouwen!
Iedereen weet dat je opfleurt van complimenten, dat gedachten over wat je allemaal goed doet je inspireren. Terwijl het denken over wat je niet goed doet, je energie wegneemt en je alleen maar meer laten piekeren. Toch zijn we allemaal min of meer gefocust op wat we niet goed doen. Niet zo vreemd, want zo zijn we opgevoed. In onderwijs en opvoeding werd en wordt veel nadruk gelegd op wat niet goed is en wat beter moet. Jij als ouder kunt dit nu doorbreken. Door meer aandacht te hebben voor de kwaliteiten van je kind.
Ieder mens wordt geboren met een specifieke aanleg, de fabrieksinstelling, zoals ik dat eens zo mooi heb horen benoemen. Dat hoort bij je. Dat noemen we kwaliteiten. Vaak hebben we het over positieve en negatieve eigenschappen. Maar als je goed kijkt, hebben veel eigenschappen een positieve en een negatieve kant in zich. Het is maar hoe je ze benoemt. Geduld bijv. wordt als positief gezien. Maar iemand die erg geduldig is, kan ook wel eens te afwachtend zijn. En iemand die ongeduldig is, heeft als positieve kant dat hij daadkrachtig is. Als je dus goed kijkt kun je bij iedereen een heel scala aan kwaliteiten ontdekken.
Als je iemand anders jouw kwaliteiten hoort benoemen, dan begin je vanzelf te stralen. Dat komt omdat je een compliment krijgt, maar ook omdat je voelt: ja, dat klopt, dit ben ik. Je komt in contact met je kern. Het geeft je een positieve impuls. Het is goed voor je zelfvertrouwen. En het geeft je inzicht in jezelf, in hoe je in elkaar steekt.
Stel je voor dat je je kind dit mee geeft in je opvoeding. Dat hij of zij regelmatig van jou een kwaliteit hoort, die je benoemt. Wat een boost geeft dat voor het zelfvertrouwen. Het werkt inspirerend en stimulerend. Het kind krijgt zin om nog meer van zichzelf te laten zien, nog meer kwaliteiten in zijn handelen naar buiten te brengen.
Wat je daar als ouder voor moet doen is leren focussen op kwaliteiten. Leren om ze te zien, op te merken wanneer er eentje in actie is. Kijk ook eens als je denkt een negatieve eigenschap tegen te komen, of daar niet ook een positieve kant aan zit, die je als kwaliteit kunt zien. Een druk kind is ook een kind met veel enthousiasme, of misschien met veel plannetjes, vindingrijk of creatief. Een kind dat niet zo flexibel is, is misschien wel heel nauwkeurig, of duidelijk in het nakomen van afspraken.
Wat je hierbij kan helpen is het Kinderkwaliteitenspel. Het is in de eerste plaats ontwikkeld voor groepen, zoals in het onderwijs. Maar je kunt het ook prima gebruiken in je gezin. Het bestaat uit allemaal kaartjes met kwaliteiten erop. Dingen die je hebt (geduld, enthousiasme, enz.) of die je bent (behulpzaam, vrolijk, enz.). Je kunt de kaartjes gebruiken voor allerhande spelvormen, er staan diverse voorbeelden in de handleiding. Je kunt bijv. een kind een kaartje laten pakken wat bij hem past. Of blind een kaartje laten trekken en vertellen of het bij je past of niet. Wat ook leuk is, is om een kaartje voor iemand anders te pakken, welk kaartje vind je passen bij je broertje of zusje, je vader of je moeder?
Misschien een goede Sinterklaastip? Je kunt het bestellen bij het CPS. Ga naar www.cps.nl en vul bij het zoekvenster in Kinderkwaliteitenspel. En misschien is het ook te koop in de betere speelgoedwinkel, in een alternatieve boekhandel of een esoterische winkel.
In elk geval veel succes en plezier gewenst met het ontdekken en benoemen van de kwaliteiten van je kind.
PS: En vergeet je eigen kwaliteiten niet! (Zie Focus meer op jouw specifieke kwaliteiten)
Leuke kadotip! Zelfs te koop bij Bol.com 🙂
Ja, dat klopt. Ontdekte ik ook zojuist..
volgens mij zijn er 2 varianten het Kinderkwaliteitenspel en het Kwaliteitenspel, welke is het meest geschikt voor 12, 13 jarigen en hun ouders? heeft iemand daar ervaring mee?
Hallo Klaasje,
Er zijn zelfs 3 varianten. Het Kwaliteitenspel is voor volwassenen. En het Kinderkwaliteitenspel voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Voor jongeren is er ook nog Ken je kwaliteiten-spel. Deze is ook te koop bij cps.nl
Prachtige en stimulerende artikelen schrijf je Karla.
Bedankt. Ik vind het erg fijn deze mails te ontvangen en stuur ze ook weer door naar anderen. Hartelijke groet,
Gea Kerkstra
Bedankt voor je reactie, Gea. Fijn dat je de moeite neemt om me dat te laten weten. Ik word daar blij van en het stimuleert me zeker om door te gaan!
Goed artikel, Karla. Door het benoemen van kwaliteiten met behulp van de kaartjes, help je kinderen om inzicht te krijgen in hun eigen kwaliteiten. Je stimuleert de sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen en maakt ze zo een stukje sociaal weerbaarder. Dit is ook heel belangrijk voor kinderen die te maken hebben met pesten. Namelijk als kinderen weten wat zij zelf als kwaliteiten hebben en wat andere kinderen als kwaliteit hebben, kunnen ze op die manier misschien meer respect voor elkaar hebben, wat als gevolg zal hebben dat ze minder zullen pesten. Kinderen die worden gepest, hebben daardoor vaak te maken met een lager zelfbeeld en weining zelfvertrouwen. Voor is het dan ook heel belangrijk om inzicht in hun eigen kwaliteiten te krijgen.
Helemaal mee eens, Caroline. Dank je voor deze uitgebreide toevoeging en voor je compliment 🙂
ik heb de kindervariant uitgeprobeerd en ga volgende week de tienervariant gebruiken, erg leuk om te doen, kinderen en volwassenen zijn echter gewend om toch kritiek te geven door bijvoorbeeld te zeggen deze kwaliteit heb jij in ieder geval niet, dan is het wel een must in te grijpen en de goede sfeer te behouden.