Waarom positief opvoeden niet werkt bij pittige kinderen
Soms merk ik in gesprekken dat mensen mijn aanpak betitelen als positief opvoeden. Maar dat is het toch niet helemaal. Want met positief opvoeden wordt doorgaans een stroming bedoeld waar ik mij niet onder schaar. Ik zal je uitleggen hoe het zit.
Met positief opvoeden wordt meestal bedoeld dat je je kind positief tegemoet treedt. Dus belonen in plaats van straffen bijvoorbeeld. En complimentjes geven. De bekendste vorm van positief opvoeden is Triple P, het opvoedprogramma dat door het Nederlands Jeugdinstituut wordt gepropageerd.
Ten opzichte van het opvoeden van vroeger is dat heus wel een stap vooruit. Want dat werkte vooral met straffen en was eigenlijk vooral gericht op gehoorzaamheid.
Maar…punt is dat de ouder blijft bepalen hoe het kind zich heeft te gedragen. De ouder stelt de regels vast. En moet het gedrag van het kind ‘managen’ (dit staat letterlijk op de site van positief opvoeden).
Er wordt aangeraden om gewenst gedrag te stimuleren door daar extra aandacht aan te geven. Benoemen en complimentjes geven. En er zijn tips (waar best wel goede bij zitten hoor) om te voorkomen dat je kind zich misdraagt.
Persoonlijk krijg ik dus al de kriebels van het woord misdragen. Daar zit nog steeds het idee achter dat we eigenlijk willen dat kinderen zich altijd gedragen zoals volwassenen dat het liefste zien. Dat er goed en fout gedrag bestaat.
De ouder is in deze visie druk aan het werk om te zorgen dat het kind zich gedraagt. De focus ligt dus op gedrag. In de kern is het dus ‘gewoon’ een gedragstraining, hoe goed bedoeld ook.
Natuurlijk is het goed dat je kind leert om zo met zijn eigen emoties om te gaan, dat anderen er niet teveel last van hebben. Maar in principe is een boze bui of ander ‘negatief gedrag’ van je kind een uiting van dat er iets niet goed gaat. Dat je kind iets niet kan hanteren.
Om dat dan te bestempelen als misdraging en je kind met zgn. positieve middelen te trainen om dat gedrag te veranderen vind ik niet de juiste aanpak. Want ófwel het lukt niet (en waarschijnlijk herken jij dat heel goed als je een pittig kind hebt), ófwel je leert je kind zijn gevoelens te onderdrukken. Keurig aangepast.
Zoals wijzelf over het algemeen keurig aangepast zijn. Wat maakt dat we niet meer weten wat we zelf eigenlijk willen, waar onze grenzen liggen, wat goed is voor onszelf. Waardoor we burnouts oplopen en niet op tijd stoppen als er teveel van ons gevraagd wordt.
Ik vind dat een kind er recht op heeft om gehoord, gezien en begrepen te worden. Dat het daarom van wezenlijk belang is dat je leert kijken wat er achter gedrag zit. Wat maakt dat je kind doet zoals ie doet.
Want dan kun je je kind helpen om het anders te doen. Mét respect voor alles wat er in je kind leeft. Mét respect voor hoe je kind in elkaar steekt.
En dat is ook het enige dat werkt bij pittige kinderen. Het trainen van gedrag, of je dat nu met straffen of met belonen doet, lukt niet zoals je waarschijnlijk al hebt gemerkt. Simpelweg omdat je kind niet wil dat jij ‘de baas bent’.
Denk je nu: “Ja Karla, klinkt goed, maar hoe doe ik dat dan?” dan is mijn antwoord: lees mijn andere blogs, daar vind je tips genoeg. En wil je dit echt goed onder de knie krijgen, dan levert het onlineprogramma Stap voor stap een gelukkig gezin je precies wat je nodig hebt.
PS Wil je mijn visie dan toch ergens onder scharen, plaats me dan in de hoek van het onvoorwaardelijk ouderschap, daar voel ik me wel thuis 🙂
Laat me weten wat jouw visie en ervaring is, ik hoor graag van je.
En delen op social media is natuurlijk ook fijn, dan kunnen we nog meer ouders bereiken, dank je wel alvast!
Nou, wat superfijn, Syvia! Heerlijk, dat ik je dit heb kunnen ‘geven’ 🙂
Dat je nog maar veel van hem mag genieten!
Wat ik raar vindt alles wat je zoekt in google van positief opvoeden werkt niet. Of positief opvoeden geeft meer problemen.
Stop met positief opvoeden
Wordt allemaal weg gefilterd je ziet geen enkel forum of ouder platform. Waar ouders kunnen vertellen, dat niet werkt. Of begin er niet aan.
Je krijgt alleen standaard sites.
Wij hebben een pittig kind en de cursus positief opvoeden gevolgd.
De persoon van de cursus is zo ingeprent, dat het met elk kind werkt enz.
Ik heb het geprobeerd en ben er mee gestopt. Door positief opvoeden kon het kind meer over me heen lopen en misbruik gaan maken van de situatie. Ons kind is slim en weet hoe ze kan frauderen. Bijvoorbeeld in plaats alleen de hand te geven weet ze de hele arm te krijgen.
Kind slaat meer en weet er volgt geen straf. Een sanctie om goed te maken. Bijvoorbeeld samen de afwas doen. Kind gaat driftbui maken om juist niet de taak te doen.
Kind slaat ouder en jij blijft zeggen. Ik zie u graag, maar dit gedrag keur ik niet goed.
Die vindt alleen maar leuk en maakt er een spel van.
Lieve ‘guest’,
ik begrijp je reactie niet helemaal, maar ik maak er wel uit op dat je teleurgesteld bent over wat je geleerd hebt. Ik vroeg me af: heb je bij mij het online programma gevolgd of ergens anders? Want als dat zo is, zou ik graag willen dat je persoonlijk contact met me opneemt om te kijken waar het mis is gegaan.
Ik geloof niet zo in positief opvoeden, het is nog steeds gebaseerd op een machtsspel. Mijn aanpak zorgt er juist voor dat je uit de machtsstrijd stapt. En vervolgens je invloed gebruikt om dingen te veranderen. Want reken maar dat je veel invloed hebt. Er is heel veel wat je kunt doen om de situatie te keren.
Begrenzen is juist een belangrijk onderdeel, het kan nooit zo zijn dat je kind over je heen loopt, dan gaat er iets niet goed.
Een kind dat niet anders kent dan het machtsspel, zal dit in eerste instantie ook voortzetten als je als ouder iets anders gaat doen. Maar als je het goed aanpakt, verdwijnt dit. Daarvoor moet je goed weten wat daarin belangrijk is én volhardend zijn.
Ik kan er nog veel meer over vertellen, maar dat voert hier te ver 🙂
Stuur mij gerust een mail via het contactformulier, als je nog verder met mij in gesprek wil.
Hartelijke groeten
Karla